ja wymienialem po "sarciu z przeiwnikiem"
[O2] brzęczenie + wycie
Zwiń
X
-
[O2] brzęczenie + wycie
witam
jestem od kilku dni posiadaczem OII z silnikiem BKD
mam następujący problem: pojawiło się coś jakby metaliczne brzęczenie w zakresie 1200 - 1500 obrotów - niezależnie czy ruszam czy dodam gazu na biegu jałowym czy jade na jakimkolwiek innym przełożeniu (powyżej 4 szum powietrza zagłusza ten efekt) mam nadzieje ze forumowicze są w stanie pomóc mi w zlokalizowaniu usterki, oby nie było to nic poważnego :?:
druga kwestia dotyczy jakby wycia przy zmianie biegów (jest to słyszalne dopiero powyżej ok 2500 obrotów) -mechanik mówi, że to turbina- natomiast nie ma problemu z mocą- autko zbiera się tak jak powinno tylko w momencie wciśnięcia sprzęgła i zmiany biegu na wyższy słychać jakby zasysanie/wycie)
POMOCY
-
-
jeśli metaliczne brzeczenie proponuje pomyśleć czy nie pada ci koło dwumasowe-uzyj szukajki jest kilka tematów o dwumasach
jaki masz przebieg?przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomek8319potwierdzony niby książką serwisową
niektóre serwisy w polsce maja dostep do historii serwisowej aut zza granicy
koszt dwumasy w manualu to od 900PLN(trzeba wymieniac razem z kompletem sprzegła)
koszt dwumasy w DSG to od 1500 PLN do 3500PLN(w ASO z wymianą)przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
nie - w serwisie nie sprawdzałem (zakładam, że jest autentyczny- na to wskazuje zużycie innych elementów) nie o przebieg jednak chodzi tylko o te dziwne dźwięki- jeśli to dwumasa to przyjże się temu dokładniej ale dopiero po środzie- po pierwsze będą pieniążki aby usterkę usunąć- po drugie wybieram się w trasę- jelenia góra - kraków- chyba nie jest to rzecz, która mogłaby mi się tak o po prostu wysypać w trakcie jazdy..???
poza tym dziś rano jakby ręką odjął- zobaczymy co powie mi autko do wieczora :?
a turbina mogłaby brzęczeć w tym zakresie obrotów 1200-1500?
Komentarz
-
-
tomek8319, żadna dwunmasa..., po prstu masz coś odkręcone ,poluzowane i tyle..trzeba wsiąść kogoś żeby posłuchał skąd to dobiega stojąc na zewnątrz , jeżeli nie jest to bardzo głośny , twardy dźwięk to bardzo częstą przyczyną jest osłona katalizatora która jest wykonana z blachy alu i często dotyka do podłogi , na przykład.O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
No ja też w temacie brzęczenia tylko umnie coś brzeczy między szybą a deską rozdzielcza i tak mnie to wkurza . nie wiem jak dotego sie zabrac bo przeciez szyby nie zdemontuje. Najczęsciej jest to tylk przy obrotach 1,5-1,6 tys obrotów. Odgłos jest tak jakby coś metalowego wpadało w rezonans a potem przestaje. Dzwiek jest ze srodka samochodu. Napoczątku myslałem ze coś tam wpadło ale raczej nie. Jesli ktoś ma jakis pomysl jak to zlikwidowac to bede wdzieczny
Komentarz
-
Komentarz